top of page
wedding_0120.jpg

A gördülékeny előkészületekért

Egy esküvői portfólió csak megfelelő előkészítés és tervezés mellett válik kiemelkedővé. Az elmúlt közel 15 év esküvőfotózásban  gyűjtött tapasztalatai alapján hoztam nektek néhány gondolatot, amivel a fontosabb részeseményeken áthaladva segítelek titeket praktikus tennivalókkal, kisebb- nagyobb hibák elkerülési lehetőségével. A leírtak egyike sem kötelezően betartandó, szabadon válogathattok, mit fogadtok majd meg belőle. 

A dokumentum és annak elemei kifejezetten a mi együttműködésünket szolgálják, kérlek, ne osszátok tovább.

Kreatív fotózás 

A HELYSZÍN KIVÁLASZTÁSA   A fő hangsúly terémszetesen Rajtatok van, a kép alapvető jellegét mégis a környezet, a háttér határozza meg. A jó helyszín-, témaválasztás alapja, hogy hol tudjátok magatokat elképzelni gyönyörű menyasszonyi ruhában és a legelegánsabb öltönyben. Célszerű választás lehet egy elegáns hotel, egy igényesen felújított kastély, kúria, mely tovább növeli az eleganciát, de ugyanúgy jól mutathat egy romos, elhagyatott épület, mely az előzővel ellentétben a szépség és a mocsok kontrasztjából építkezve adja a képek dinamikáját. A magam részéről a parkoktól óvakodnék, a legtöbb ilyen helyen nagy a nyüzsgés, így nehéz zavartalanul dolgozunk. 

HELYSZÍNEK SZÁMA   Azt javaslom, maximum 2 fő helyszínt válasszunk ki, melyek jellegükben eltérnek egymástól. Nem érdemes például két kastélyt választani, mert valószínűleg nem lesz jelentős különbség a háttér szempontjából. 

TÁVOLSÁGOK   Mivel a fotózáshoz ideális napállás sajnos nem túl hosszú (maximum 3 óra), érdemes egy régióban kijelölni a helyszíneket, hogy az értékes perceket, a késő déutáni alacsony napállást ne utazással töltsük. Egy egyszerű példa: Budapest frekventált területei kiváló hátteret adnak, ahogy az egri belváros szűk kis utcái is, de több, mint egy órányi útra van egymástól a kettő, amit nagy valószínűséggel a legjobb fények mellett tennénk meg a helyett, hogy ez idő alatt is értékes képeket készítenénk ezek egyik szűkebb vonzáskörzetében.

ESŐNAP  Arra az esetre, ha a kreatív fotózás tervezett napján egész nap esős idő lenne, esőterv helyett komplett esőnapot javaslok. Ennek dátumát a fodrász és a sminkes rendelkezésre állása miatt érdemes előre tervezni. 

KELLÉKEK   Amiket a fotózásra induláskor semmiképp ne felejtsetek otthon: 

- a gyűrűk 

- fotózásra köttetett csokor 

- a ruha összes kiegészítője: boleró, stóla, fátyol, ill. váltócipő (természetközeli helyen kötelező)

- a smink korrekciós eszközei (szükség szerint)

ASSZISZTENCIA  Plusz egy főt nyugodtan hozzatok magatokkal a fotózásra, aki álladó support lesz: cipekedésben, csokorfogásban, élelem-és vízellátásban, testi-lelki támogatásban :) Lánytesó, legjobb barátnő a legpraktikusabb választás, srácoknak ez nem testhezálló feladat. 

SMINK, FRIZURA   A fotó nem adja vissza megfelelően a túl szolid sminket, így a fotózásra gondolkodj hangsúlyosabb  tónusokban. Sminkesed feltételezhetően nem egy menyasszonyt készített már elő fotózásra: hagyatkozz rá nyugodt szívvel, de emlékeztesd, hogy ma kifejezetten fotózásra készít elő! Ami a frizurát illeti, míg az esküvőre a feszesebb a trendi, használd ki a lehetőséget, hogy külön napi kreatív fotózásunk van: legyen nyugodtan más a haj, lazább, lezserebb.

CIPŐ   Nem kell, hogy végig az esküvőre választott cipő legyen rajtad a fotózáson! Hozz magaddal egy kényelmes váltócipőt, hogy a helyközi mozgásoknál és az utazáson ne okozzon kényelmetlenséget a főcipő. 

KÉRÉS   Kifejezett kérésem, hogy a a kreatív fotózás alkalmával legyen kizárólagosságom képkészítés terén. Ezzel kapcsolatban maximálisan számítok megértésetekre, kísérőink együttműködésére. A werkfotókra és a csapatfotókra viszont bármikor nyitott vagyok!

A Csajos Blokk

IDŐ, IDŐ, IDŐ   A teljes előkészületi blokknak (sminkes és fodrász után!) kalkulálj legalább egy órát. Ez a nettó idő legyen, amit öltözéssel, cipőhúzással, ruha- és ékszerek felvételével töltesz majd. Minden segítőd, koszorúslányok ezen blokk kezdetére már teljes készültséggel legyenek körülötted egységes ruhájukban, kész sminkkel és frizurával, hogy elegánsan tudjanak asszisztálni az öltözésednél.

KOSZORÚSLÁNYOK   Az elmúlt években rendre a menyasszonyi előkészületek adják a legőrültebb és sokszor legmeghittebb képeket! Ez persze csak akkor lehetséges, ha megfelelően elő van készítve a terep, és a kép szereplői. Hívd meg a koszorúslányokat az előkészületekre, hogy még az öltözésed előtt, akár egy laza köntösben készülhessen pár fotó rólatok. 

KIEGÉSZÍTŐK   Az előkészületi fotókhoz hozzátartozik a kiegészítők fotózása: a menyasszonyi ruha, fátyol, gyűrűk, esküvői ékszerek, cipő, parfüm, harisnyakötő és a további apró kellékek. Kérlek, ezeket készítsd elő, hogy még az előtt fotózhassam, mielőtt felveszed.

Fiús Dolgok 

GROOMSMAN   Ahogy a menyasszonyoknál a koszorúslányok dobják fel az előkészületi hangulatot, ugyanolyan jön jól a fiúknak a haveri kör: invitálj 2-3 barátot az öltözésre, hidd el, kellőképp megszínesítik majd a fotókat: egy közös marhulás az elején a legjobb indítója a napnak, és még az öltözésedbe is be tudnak segíteni, ha kell. 

IDŐ, IDŐ, IDŐ   A teljes előkészületi blokkodnak kalkulálj bő fél órát. Ez a nettó idő legyen, amit öltözéssel töltesz majd. Minden segítőd, groomsman-jeid ezen blokk kezdetére már teljes készültséggel legyenek körülötted. 

KIEGÉSZÍTŐK   Hogy valóban átfogó legyen már az előkészületi szakasz is, kérlek, készítsd elő az esküvői kiegészítőket, ruhákat még az öltözésed előtt: nyakkendő, ing(ek), cipő, óra, ékszerek, parfüm, mandzsetták, deréköv, stb. Néhány percet szeretek rászánni, hogy ezeket önmagukban is szerepeltessem néhány képen.

Szertartások 

LÁTHATATLAN VAGYOK   Persze nyilván nem, de kérlek, próbáljatok figyelmen kívül hagyni! A dokumentarista stílus alapja, hogy nem érezni a képeken a fotós aktív jelenlétét. Nyugodtan koncentrálj az eseményekre, a szertartásvezetőre, párodra, és hagyd figyelmen kívül a dokumentáló stábot.

MINDENKI FOTÓS   A szertartások alkalmával munkám, annak végeredménye nagyban múlik a násznép együttműködésén. Ilyenkor ugyanis sokan fotóssá avanzsálnak, felállnak, helyezkednek, ezzel teljesen ellehetetlenítve a hivatásos fotós munkáját. Nem szabad elfelejteni, hogy azzal, hogy vendégetek megmarad az eredeti szerepkörénél, és nem fotóz felállva: titeket tisztel meg. Épp ezért célszerű, ha ennek elkerülésére a vőfély/ceremóniamester kéri meg a násznépet, még a szertartásokat megelőzően.

SZÜLŐKÖSZÖNTÉS   Minden esküvő egyik legmeghatóbb pillanata, mikor az ifjú pár szüleikhez lépve fejezi ki háláját egy szál virággal, vagy egy jelképes ajándékkal. Kérlek Titeket, ez semmiképp ne egyszerre történjen: a násznép figyelmét is megosztja, fotó szempontjából pedig csak akkor tudok a legkifejezőbb pillanatokra koncentrálni, ha nem kétfelé kell figyelnem. A sorrend a ti döntésetek! Apróság, de szép gesztus, ha egymás szüleit is köszöntitek. 

CSOPORTKÉPEK   A szertartások végén, miután a közös csoportkép elkészültm tervezzünk be egy idősávot a kisebb csoportos képeknek is (szülőkkel, tanúkkal, rokonokkal, barátokkal), amivel garantáljuk, hogy mindenkiről készül legalább 1-2 kép, ahol tökéletesen látszódik majd. Az erre fordított idő sok tényező, de leginkább létszám függvénye. Általános tapasztalat, hogy 100 fő esetén kb. fél órával érdemes erre számolni. 

Vacsora 

VACSORA ALATT   Ilyenkor természetesen nem fotózom a násznépet, etikátlan, szakmaiatlan lenne. A tagoló események alkalmával viszont azonnal újra szolgálatba helyezem magam, mint a vacsora közbeni játékok (ilyet persze jó vőfély nem csinál...), vagy pohárköszöntők. 

FÉNYEK   Rengeteget dob a fotók hangulatán, ha a mulatság alatt a helyszín alapértelmezett világítása mellett némi díszítőfénnyel, hangulatfénnyel is bővül a táncparkett világítása. A zenekarok, DJ-k, dekoratőrök többsége már a csomag részeként, vagy opcionálisan biztosítja erre az eszközparkot. Ha erre még nem tértetek ki velük, érdemes rákérdezni, ugyanis ezek még tovább fokozhatják az egyébként is fergeteges hangulatot, ráadásul használatukkal sokkal dinamikusabb fotók készülhetnek. FONTOS: a laser használata visszafordíthatatlan károkat okoz a kameráinkban, ezek szigorú mellőzésére kérlek, előre hívjátok fel az érintett szolgáltatók figyelmét!

...és a legfontosabb: minden együttműködés alapja a jó kommunikáció. Ha bármi kérdésetek van a fotózásokkal, esküvővel, helyszínválasztással, vagy bár- milyen ötlettel kapcsolatban, hívjatok bármikor, igyekszem a segítségetekre lenni. 

További jó szervezést Nektek, találkozunk nemsokára!

Üdv. Kornél

bottom of page