top of page
wedding_0120.jpg

A gördülékeny előkészületekért

Egy minőségi esküvői portfólió nem csak egy jó fotóstól és egy pozitív hozzáállású pártól válik kiemelkedővé. Sok tervezést és előkészítést igényel, hogy a lehető legszebb esküvői fotókat kapjátok majd kézhez. Ezzel az "esküvőfotózási kisokossal" szeretnélek segíteni titeket az első lépésekben, aminél az esküvő fontosabb eseményein áthaladva térek ki tennivalókra, kisebb- nagyobb hibák elkerülési lehetőségeire. A leírtak egyike sem kötelezően betartandó, szabadon válogathattok, mit fogadtok majd meg belőle. Vágjunk is bele! :)

Kreatív fotózás 

...

KELLÉKEK   Amiket a fotózásra induláskor semmiképp ne felejtsetek otthon: 

- a gyűrűk 

- fotózásra köttetett csokor 

- boleró, stóla, fátyol, ill. a ruhához kölcsönzött/vásárolt összes kiegészítő,  - váltócipő (természetben kötelező) 

A HELYSZÍN KIVÁLASZTÁSA   A fő hangsúly terémszetesen Rajtatok van, de a kép alapvető jel- legét mégis a környezet, a háttér határozza meg. A jó helyszín-, témaválasztás alapja, hogy hol tudjátok magatokat elképzelni leginkább gyönyörű menyasszonyi ruhában és élére vasalt öltönyben. Célszerű választás lehet egy igényesen felújított kastély, vagy kúria, mely tovább növeli az eleganciát, de ugyanúgy jól mutathat egy romos, épület, várrom, ipari létesítmény is, mely az előzővel ellentétben a szépség és a mocsok kontrasztjából építkezve adja a képek dinamikáját. A magam részéről a par- koktól és közterektől óvakodnék, az ilyen helyeken nagy a nyüzsgés, így nehéz letisz- tultan és kiegyensúlyozottan komponálni sok ember jelenlétében. 

HELYSZÍNEK SZÁMA   Azt javaslom, maximum 2 fő helyszínt válasszunk ki, melyek karak- terében lényegesen eltérnek egymástól. Nem érdemes például két kastélyt választani, mert valószínűleg nem lesz jelentős eltérés a két helyszín jellege közt. 

TÁVOLSÁG   Mivel a fotózáshoz ideális napállás sajnos nem túl hosszú (maximum 3 óra), érdemes egy régióban kijelölni a helyszíneket, hogy az értékes perceket, pl. a késő déutáni alacsony napállást ne utazással töltsük. Egy egyszerű példa: nagyon jó fotózási helyszín a turai Schossberger-kastély és az egri belváros szűk kis utcái is, de több, mint egy órányi útra van egymástól a kettő, amit nagy valószínűséggel a leg- jobb fények mellett tennénk meg a helyett, hogy ez idő alatt is értékes képeket készí- tenénk valahol. 

ESŐNAP   Sajnos nem egy olyan kreatív fotózáson vagyunk túl, ahol még csak egy pillanatra se állt el az eső. Ilyenkor sajnos nem segít a pozitív hozzáállás és a jókedv sem, ezért néhány éve esőterv helyett kifejezetten esőnapot javaslok. 

A kreatív fotózás legalább részben, de igényli a nyitott tereket. Ne kössünk kompromisszumot, már alapértelmezetten két, egymástól legalább 2-3 nap távolságra lévő dátumot jelöljünk ki a kreatív portrék elkészítésére. 

SMINK   A fotó sajnos nem adja vissza megfelelően a túl szolid sminket, így a fotó- zásra nyugodtan gondolkodj hangsúlyosabb tónusokban. Sminkesed feltételez- hetően nem egy menyasszonyt készített már elő fotózásra: hagyatkozz rá nyu- godt szívvel, de emlékeztesd, hogy ma kifejezetten fotózásra készít elő! 

CIPŐ   Nem kell, hogy végig az esküvőre választott cipő legyen rajtad a fotózáson! Hozz magaddal egy kényelmes váltócipőt, hogy ne az óvásra kelljen koncentrálnod, ha kicsit porosabb helyre megyünk majd. 

KÉRÉS   Kifejezett kérésem, hogy a a kreatív fotózás alkalmával legyen kizárólagosságom képkészítés terén. Ezzel kapcsolatban maximálisan számítok megértésetekre, kísérőink együttműködésére. 

KIEGÉSZÍTŐK   Az előkészületi fotókhoz hozzátartozik a kiegészítők fotózása: a meny- asszonyi ruha, fátyol, gyűrűk, esküvői ékszerek, cipő, parfüm, harisnyakötő és to- vábbi apró kellékek. Kérlek, ezeket készítsd elő, hogy még az előtt fotózhassam őket, mielőtt felveszed.

Fiús Dolgok 

 

A következő néhány apróság kifejezetten a vőlegényekre vonatkozik. A terjedelem is mutatja, hogy általánosságban jóval kevesebb dologra kell figyelniük, de a következőket kérlek, semmiképp ne mulasszátok el.

KIEGÉSZÍTŐK   Hogy valóban átfogó legyen már az előkészületi szakasz is, kérlek, készítsd elő az esküvői kiegészítőket, ruhákat még az öltözésed előtt: nyakkendő, ing(ek), cipő, óra, ékszerek, parfüm, mandzsetták, deréköv, stb. Néhány percet szeretek rá- szánni, hogy ezeket önmagukban is szerepeltessem néhány képen.

INGEK   Kemény meló kamerák előtt állni több órán át, ezért fotózásra mindenképp hozz magaddal egy váltásinget is. Lehet más színű, más stílusú is, hogy még változatsabbak legyünk! 

Szertartások 

 

 

LÁTHATATLAN VAGYOK   Persze nyilván nem, de kérlek, próbáljatok figyelmen kívül hagyni! Természetellenes, ha minden képen a gépbe néztek. A dokumentarista stílus alapja, hogy nem érezni a képeken a fotós aktív jelenlétét. Nyugodtan koncentrálj az eseményekre, a szertartásvezetőre, párodra, és hagyd figyelmen kívül a dokumentáló stábot! 

MINDENKI FOTÓS :)   A szertartások alkalmával a legjobb pillanatok rögzítése a násznép együttműködésén is múlik. Leginkább templomi szertartásokon hajla- mosak sokan fotóssá avanzsálni, szabadon mozogva fotózni, ezzel teljesen elle- hetetlenítve ezzel az erre megbízottak munkavégzését. Nem szabad elfelejteni, hogy azzal, hogy а szertartás alatt vendégetek megmarad az eredeti szerepkörénél, nem engem, hanem Titeket tisztel majd meg. Bár az én kérésemről van szó, célszerű, ha ezt a Ti kifejezett kérésetekként tolmácsolja majd a vőfély/cm a násznép felé. 

SZÜLŐKÖSZÖNTÉS   Minden esküvő egyik legmeghatóbb pillanata, mikor az ifjú pár szüleikhez lépve fejezi ki háláját egy szál virággal, vagy egy jelképes ajándékkal. Kérlek Titeket, ez semmiképp ne egyszerre történjen: a násznép figyelmét is megosztja, fotó szempontjából pedig csak akkor tudok a legkifejezőbb pillanatokra koncentrálni, ha nem kétfelé kell figyelnem. 

CSALÁDFOTÓK   A családfotózással garantáljuk, hogy mindenkiről készül legalább 1-2 kép, ahol jól látszódik majd. A családfotózáshoz szükséges idő sok tényező, de leginkább létszám függvénye. Általános tapasztalat, hogy 70-80 főre 20-25 perccel érdemes számolni. 

O kerteszkornel photographer 2021. - minden jog fenntartva 

Vacsora 

 

 

VACSORA ALATT   Ilyenkor természetesen nem fotózom a násznépet. Etikátlan, szak- maiatlan lenne. Ilyenkor csak a tagoló események alkalmával állok újra szolgá- latba: vacsora közbeni játékok, pohárköszöntők. 

VÁRATLAN ESEMÉNYEK   Ha az esküvő alatt valami váratlan, forgatókönyvön kívüli jeles eseményre készültök, kérlek, jelezzetek, vagy szóljatok rám valakin keresz- tül! Lehet, hogy épp a táncparkettnél ég a kezem alatt a gép, amikor a baráta- itok épp a kerthelyiségben adják át az egyiptomi álomnyaralást. Nem látha- tom, mégse jó, ha lemaradok róla! 

FÉNYEK   Rengeteget dob a fotók hangulatán, ha a mulatság alatt a helyszín alapértelmezett világítása mellett némi díszítőfénnyel, hangulatfénnyel is bővül a táncparkett világítása. A zenekarok, DJ-k, dekoratőrök többsége már a csomag részeként, vagy opcionálisan biztosítja erre az eszközparkot. Ha erre még nem tértetek ki velük, érdemes rákérdezni, ugyanis ezek még tovább fo- kozhatják az egyébként is fergeteges hangulatot, ráadásul használatukkal sokkal-sokkal dinamikusabb fotók készülhetnek! FONTOS: a laser használata visszafordíthatatlan károkat okoz a kameráinkban, ezek használatának mellőzésére kérlek, hívjátok fel az érintett szakemberek figyelmét!

...és a legfontosabb: minden együttműködés alapja a jó kommunikáció. Ha bármi kérdésetek van a fotózásokkal, esküvővel, helyszínválasztással, vagy bár- milyen ötlettel kapcsolatban, hívjatok bármikor, igyekszem a segítségetekre lenni. 

Legyen szép napotok! :) 

Kornél

bottom of page